Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


  • Hozzávalók:

    25 g friss vagy 2 kk. szárított élesztő
    3 dl langyos víz
    50 dkg teljes őrlésű búzaliszt
    2,5 dkg szójaliszt (elhagyható)

    Elkészítés:
    Pizzatészta

    A tésztából négy nagy pizza készíthető.
    Az élesztőt langyos vízbe morzsoljuk, majd összeöntjük a kétféle liszttel. Alaposan összekeverjük és gyúrjuk, amíg teljesen sima és rugalmas lesz. (Kb.: 5-10 perc)
    Tiszta tálban letakarva fél óráig kelesztjük.
    Amikor a mártás elkészült a tésztát könnyen átgyúrjuk, vékonyre nyújtjuk és kibélelünk vele egy-egy kikent, 25 cm átmérőjű kerek sütőformát. A mártást a tésztára öntjük. Rakhatunk rá paradicsom és hagymakarikákat és persze ha fogyasztunk tejterméket, akkor sajtot is. Kenjünk rá olajat, nehogy kiszáradjon. Negyed órát sütjük és azonnal tálaljuk.

    Öntet ötletek
    A pizza mártás számtalan módon elkészíthető. Több tucat vegetáriánus variáció ismert.

    Nápolyi pizza

    Apróra vágott hagymát és fokhagymát olajon pirítunk, adunk hozzá paradicsomot, babérlevelet, oregánót, kakukkfüvet. Negyed óráig rotyogtatjuk a tűzhelyen. A babérleveleket kivesszük és ízlés szerint sózzuk.

    Spenótos pizza

    A passzírozott fokhagymát legalább 2 percig pároljuk, hozzáadunk parajt és tovább főzzük 5 percig. Meghintjük szerecsendióval és összeturmixoljuk, majd a tésztára öntjük. Párolt zöldborsót, hagymakarikákat, vagy más zöldség szeleteket (sajtot) is tehetünk rá. Negyed órát sütjük.

    Hagymás pizza

    Többféle hagymát összevágva olajon enyhén megpirítjuk, majd kis lángon főzzük tovább 5 percig. Hozzáöntjük a paradicsompürét, a majoránnát és ízlés szerint fűszerezzük, hagymaszeletekkel díszítjük.

  • Hozzávalók:

    1 kg liszt
    2 csapott evőkanál só
    1 evőkanál szárított oregánó
    Frissen őrölt feketebors
    2 tasak szárított élesztő
    2 teáskanál cukor
    6 dl langyos víz
    6 evőkanál olívaolaj

    Olívaolaj a tál kikenéséhez

    Elkészítés:
    Először langyosra melegítem a lisztet a mikróban úgy, hogy zacskóstul beteszem 1 percre a legalacsonyabb fokozatra, aztán beleszitálom egy nagy tálba, hozzákeverem a sót, a szárított oregánót és tisztes mennyiségű, frissen őrölt borsot.
    Utána a létező legnagyobb keverőtálamba beleszórom a szárított élesztőt meg a cukrot. Langyos vízzel simára keverem és hozzáöntöm az olívaolajat is.
    Előszedem a kézi robotgépet, beleillesztem a dagasztó karokat, majd lassú fokozatra kapcsolom, és elkezdem apránként belekeverni az élesztős-olajos vízbe a fűszeres lisztet. Amikor már az összeset beledolgoztam, magasabb fokozatra váltok a gépen, és 6-7 perc alatt hólyagosan simára dagasztom a pizzatésztát.
    Még 1-2 percig kézzel is megdolgozom a bucit, aztán beleforgatom a vékonyan kiolajozott tálba, hogy sehol ne száradjon ki, és konyharuhával lefedve meleg helyen 45 perc alatt a duplájára kelesztem.
    Ezután újra átgyúrom a tésztát és elosztom 4 egyenlő része. Amíg az egyiket jó centis vastagságúra nyújtom, addig a többi cipót lefedve tartom. (Ha a várakozás alatt nagyon duzzadnának, hűvösebb helyre költöztetem őket.)
    A kis jóindulattal kör alakúnak is minősíthető pizzát enyhén megolajozott sütőlapra teszem, és 15 perces pihenő után jöhet rá a pizzamártás meg azok a toppingok, amelyekhez épp kedvünk támad. Előmelegített 220 °C-os sütőben (gázsütőnél 7-es fokozat) 20-25 perc alatt sül a pizza ropogósra, attól függően, hogy mivel pakoltuk meg.
    4 tekintélyes méretű pizza lesz belőle, 8 ember számára.

  • Hozzávalók:
    40dkg liszt vegyesen(finom25dkg + graham15dkg)(de lehet csak finomlisztből is)
    1-1dl langyos víz
    1/2 kocka élesztő
    1 teáskanál só
    2 ek. étolaj

    Elkészítés:
    A liszteket dagasztótálba öntjük és alaposan összekeverjük a közepébe mélyedést csinálunk. Az 1dl vízben feloldjuk az élesztőt és hozzáöntjük a liszthez. A tetején kicsit összekevergetjük és 10 percig állni hagyjuk. A másik 1dl vizben feloldjuk a sót. Ezután az egészet a maradék hozzávalóval jó erősen összegyúrjuk.(még annyi langy. vizet öntünk hozzá h. viszonylag lágy tésztát kapjunk)
    Megj.:A vízzel csínján bánjunk mert köggyen el lehet vizezni! Miután jó tésztánk van 30 percig langyos helyen letakarva pihentetjük.Ezután lisztezett deszkára borítva finoman átgyúrjuk és újnyi vastagra nyújtjuk.Majd a tepsibe helyezzzük(nem kell kikenni v. kilisztezni)Ízlés szerinti feltétet rakunk rá, majd forró sütőbe helyezve 13-16 percig teljes lángon készre sütjük. (8.-10.perc körül egyszer megfordíthatjuk)

  • Hozzávalók:
    40dkg liszt vegyesen(finom25dkg + graham15dkg)(de lehet csak finomlisztből is)
    1-1dl langyos víz
    1/2 kocka élesztő
    1 teáskanál só
    2 ek. étolaj

    Elkészítés:
    A liszteket dagasztótálba öntjük és alaposan összekeverjük a közepébe mélyedést csinálunk. Az 1dl vízben feloldjuk az élesztőt és hozzáöntjük a liszthez. A tetején kicsit összekevergetjük és 10 percig állni hagyjuk. A másik 1dl vizben feloldjuk a sót. Ezután az egészet a maradék hozzávalóval jó erősen összegyúrjuk.(még annyi langy. vizet öntünk hozzá h. viszonylag lágy tésztát kapjunk)
    Megj.:A vízzel csínján bánjunk mert köggyen el lehet vizezni! Miután jó tésztánk van 30 percig langyos helyen letakarva pihentetjük.Ezután lisztezett deszkára borítva finoman átgyúrjuk és újnyi vastagra nyújtjuk.Majd a tepsibe helyezzzük(nem kell kikenni v. kilisztezni)Ízlés szerinti feltétet rakunk rá, majd forró sütőbe helyezve 13-16 percig teljes lángon készre sütjük. (8.-10.perc körül egyszer megfordíthatjuk)

  • Hozzávalók:
    10 dkg húsos füstölt szalonna,
    4 fej kis főzőhagyma vagy vöröshagyma,
    2-2 piros és zöld húsú paprika,
    1 doboz pizzatészta-alappor,
    0,5 csokor kakukkfű,
    2 tojás,
    1,5 dl tejföl,
    15 dkg reszelt gouda sajt,
    só,
    bors,
    a tepsi kikenéséhez margarin.

    Elkészítés:
    1. A füstölt szalonnát apróra felkockázzuk. A hagymát megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk. A kétféle paprikát kicsumázzuk, félbevágjuk, megmossuk, és vékony karikákra vágjuk.
    2. A szalonnakockákat serpenyőben ropogósra sütjük. Hozzáadjuk a felkarikázott paprikát és a hagymát, rövid ideig pároljuk, majd hűlni hagyjuk.
    3. A tésztaport a csomagoláson található használati utasítás szerint összedolgozzuk. A kész tésztát margarinnal kikent tepsin kinyújtjuk, majd körben kis peremet képezve, a tepsi széléhez nyomkodjuk.
    4. A paprikás-szalonnás keveréket a pizzalapra halmozzuk, és egyenletesen elosztjuk rajta.
    5. A kakukkfüvet megmossuk, lerázzuk, leveleit lecsipkedjük. A tojásokat elkeverjük a tejföllel, majd sóval, borssal tetszés szerint ízesítjük. A kakukkfűből keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit a tojásos keverékhez adjuk. A kakukkfüves mártást a paprikára locsoljuk, és megszórjuk a reszelt sajttal. A tepsit előmelegített sütőbe toljuk, és a pizzát 175 fokon kb. 50 percig sütjük.
    6. Rövid ideig hűlni hagyjuk, majd a félretett kakukkfűvel megszórva, esetleg paradicsomkarikákkal díszítve, 12 darabra vágva kínáljuk.

  • Hozzávalók:
    1 dkg élesztő,
    25 dkg liszt,
    1 tojás,
    3 dkg olvasztott vaj,
    1 csipet cukor,
    20 dkg meggylekvár,
    10 dkg mandulaforgács,
    20 fél barack (konzerv is lehet).

    Elkészítés:
    Az élesztőt elkeverjük 1 evőkanál langyos vízzel, és 15 percig állni hagyjuk.
    Ezután hozzákeverjük a lisztet, a tojást, a vajat, a cukrot és kb. 1 dl vizet.
    Sóval ízesítjük, és addig keverjük, amíg a tészta fényes lesz, és nem ragad a kezünkhöz.
    Meleg helyen kb. 30 percig kelni hagyjuk, és legalább kétszeresére dagadt.
    A tésztát lisztezett deszkán lepénnyé nyújtjuk (kb. 25 cm átmérő). Sütő papírral kibélelünk egy sütő lapot, és rátesszük a tésztát.
    A barackbefőttet leszürjük, lecsepegtetjük.
    A tésztát megkenjük a lekvárral, rászórjuk a mandulaforgácsot, és ráborogatjuk a barackokat.
    A tésztát még 15 percig kelni hagyjuk.
    A sütőt előmelegítjük 220 fokra, és a pizzát kb. 25 percig sütjük.
    Melegen, tejszínhabbal kínáljuk.

  • Hozzávalók:
    140ml langyos víz
    1tk só
    1/2 tk cukor
    15ml olivaolaj
    225g liszt
    1tk citromlé
    1/2 csomag szárított sütőélesztő
    Feltét:
    pizzakrém
    sajt

    Elkészítés:
    Összegyúrjuk tésztát, megkelesztjük, kinyújtjuk, 26cm-s kerek pizzaformába elég az egész. Megkenjük pizzakrémmal, megszórjuk reszelt sajttal, most a választott feltéted és a végén még rakunk rá reszelt sajtot.

  • Hozzávalók:
    hússzeletek
    paradicsomszósz
    oregánó
    bazsalikum
    fokhagyma, vöröshagyma por
    sajtok
    vöröshagyma

    Elkészítés:
    Alap: Vékonyra klopfolt tetszõleges típusú hússzeleteket fektessünk egy pizza tepsi aljára. Fûszerezzük sóval vagy szósszal. Süssük kb. 10 percig. Ha lyukak keletkeznek, akkor tömjük be õket hússal és süssük még tovább. Szósz: 4,5 dl paradicsom szószt keverjünk össze oregánóval, bazsalikummal, fokhagyma- és vöröshagyma porral. Feltét: 3 csésze vegyes sajt (pl. mozzarella, cheddar), fél csésze darabol hagyma, fél csésze zöldpaprika. A megsült alapra rétegenként háromszor teszünk szószt és feltétet, felülre sajtot. Addig kell sütni, amíg a sajt kicsit meg nem barnul. Szeleteld 8 felé.

  • pizza alap recept ozzávalói ld pizaa alap recept
    15 dkg vékony karikára vágott hagyma
    2 gerezd zúzott fokhagymát
    kevés olívaolaj
    füstölt húsos kolozsvári szalonna
    1-2 paradicsom ízlés szerint
    só, bors, bazsalikom
    10 dkg sajt, lgjobb a parmezan, de a trappista is megteszi
    A parasztos pizza elkészítése:

    Pizza alap elkészítése ld pizza alap !
    15 dkg vékony karikára vágott hagymát és 2 gerezd zúzott fokhagymát kevés olívaolajon üvegesre pírítunk, hozzáadjuk a metéltre vágott füstölt húsos kolozsvári szalonnát és a vékony cikkekre vágott paradicsomot. Sóval, borssal, bazsalikommal ízesítjük és a tésztára halmozzuk. 10 dkg reszelt sajttal megszórjuk és sütőben megsütjük.

  • Hozzávalók:

    A tésztához:
    3 dkg élesztõ
    45 dkg finomliszt
    1 púpozott mokkáskanál só
    a nyújtáshoz:
    3-4 evõkanál liszt

    a feltéthez
    6-8 evõkanál olaj (lehetõleg oliva) a tetejére:
    60 dkg érett paradicsom
    8 szardellafilé (a szardíniához hasonlóan konzervként kapható)
    30 dkg pizza mozarella sajt (a lé nélküli fajta)
    8 bazsalikomlevél
    só, õrölt bors, csipetnyi oregano
    4 evõkanál reszelt parmezán sajt

    Margherita pizza elkészítése:

    Az élesztõt kb. 1 deci langyos vízbe morzsoljuk, és 1 evõkanál finomlisztet beleszórva fölfuttatjuk. Utána a többi liszttel, a fele olajjal meg kb. 2 deci vízzel, megsózva összegyúrjuk. Akkor jó, ha közepes keménységû tésztát kapunk, amit még 6-8 percig intenzíven dagasztunk, egészen addig, amíg az edény falától elválik. Ezalatt apránként a maradék olajat is beledolgozzuk. Amikor kész, cipóvá formáljuk, a tetejét olajal megkenjük, majd letakarjuk és langyos helyen kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ez a klasszikus elkészítés, aminél egyszerûbb, ha minden hozzávalót a Gyorskelesztõben összedolgozunk, majd mintegy 20 perc alatt fölfuttatjuk benne. Többféle alakú pizzát süthetünk: nagyot vagy kicsi kereket, vagy olyan téglalap alakút, amit majd fölszeletelünk. A hagyományos nagyhoz a tésztát három részre osztjuk, és enyhén belisztezett gyúrólapon egyenként kb. 3 milliméter vastag kerek lappá nyújtjuk. A minihez a megkelt tésztát rúddá sodorjuk, majd 18 részre vágjuk, és belisztezett deszkán egyenletesen ellapítjuk. Ha a pizzát szeletelni akarjuk, akkor a tésztát elfelezzük, egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, és két kiolajozott tepsibe fektetjük. A kerek tésztakorongokat szintén kiolajozott tepsire kell fektetni. A tészta sütése formától függetlenül azonos: a tetejét olajjal megkenjük, villával megszúrkáljuk és elõmelegített sütõben, nagy lánggal (220 ° C) 7-8 perc alatt elõsütjük, vagyis félig megsütjük. A paradicsomot – miután a szárát kimetszettük – kockákra vágjuk. A szardellafilét lecsöpögtetjük, majd a nagyobb szálkákat kivéve belõle, villával összetörjük vagy fölaprítjuk. A mozarellát vékonyan fölszeleteljük, a bazsalikomot finomra vágjuk. Az elõsütött tésztát a paradicsommal megszórjuk, a szardellát ráhalmozzuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a bazsalikommal meg az oreganoval meghintjük, a mozarellaszeleteket ráfektetjük és a parmezánsajttal megszórjuk. Végül a sütõbe visszatoljuk, és változatlan lánggal 6-7 percig sütjük

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

skh semmiközöd hozzá

(fincsi, 2012.06.25 14:34)

nagon finom.nyam.

Oszi

(jócsaj, 2011.05.13 18:13)

Ez az atkins pizza egész jó!!!!!!!!!!!!!

jokiscsaj

(nyami, 2010.10.16 17:49)

naon finom mindegyik probáljátok ki!